Sfântul Serafim din Sarov (video)
Condacul întâi din Acatistul Sf. Cuv. Serafim din Sarov (audio: Protos. Leontie Fusa, foto: Icoana Sfântului Serafim de la Sihăstria Putnei).
În Colecția Acatiste și vieți de sfinți a fost publicată la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă Viața și Acatistul Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei.
Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan s-au nevoit în veacul al XVIII-lea în Sihăstria Putnei, loc de liniște în care se retrăgeau monahii iubitori de mai multă rugăciune și nevoință.
Poiana Sihăstriei, loc binecuvântat pentru întâlnirea cu prietenii de Sus.
Cuvioşii Părinţi Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei vor fi trecuţi în calendarul Bisericii Ortodoxe, cu ziua de prăznuire la 16 mai.
Cu multă bucurie vă anunțăm că Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a aprobat propunerea de canonizare a Cuvioșilor Părinți Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei.
Despre viața Sfântului Cuvios Paisie se cunosc puține date. S-a născut în anul 1701, fiind apropiat ca vârstă de starețul Sila. A fost egumen la Mănăstirea „Sfântul Ilie”, viețuiește un timp la Mănăstirea Râșca, după care vine la Schitul Sihăstria Putnei.
Originar din ținutul Pașcanilor, cuviosul Natan (Natanail) Dreteanul a fost mai întâi viețuitor (şi eclesiarh) al Mănăstirii Putna. Dornic de mai multă rugăciune și liniște, se retrage la Sihăstria Putnei unde primește schima mare.
Ieroschimonahul Sila devine egumen al Schitului în toamna anului 1753. Originar din ținutul Botoșanilor - unde viețuise un timp în Schitul Orășeni până la moartea starețului său Ghedeon -, viitorul egumen Sila vine la Sihăstria Putnei pe când avea în jur de 17 ani.
Sfântul Serafim din Sarov (pomenit an de an, în Biserica Ortodoxă, la 2 ianuarie şi 19 iulie) s-a născut la 19 iulie 1759 în oraşul Kursk din Rusia, primind la botez numele de Prohor.