Minune săvârșită de Maica Domnului prin Icoana „Paramythia”
Icoana Maicii Domnului „Mângâietoarea” - Paramythia
Este o icoană făcătoare de minuni păstrată în Mănăstirea Vatopedu din Sfântul Munte, provenind dintr-o frescă din secolul al XIV-lea.
Exista în trecut obiceiul ca monahii din biserică, după săvârșirea slujbei de dimineață, să se închine la icoana Maicii Domnului din pridvor și, tot acolo, starețul să dea celui responsabil cheile de la poarta cea mare a mănăstirii, închisă peste noapte, pentru a o deschide. În data de 21 ianuarie 1320, când starețul a dat portarului cheile, din icoana Maicii Domnului, pictată pe zidul bisericii s-a auzit deodată glasul Născătoarei de Dumnezeu zicând: „Nu deschideți astăzi porțile mănăstirii, pentru că vor năvăli pirații’’. Însă, îndată Pruncul Iisus Și-a întins mâna și a acoperit gura Maicii Sale, spunându-i: „Nu, Maica Mea, lasă-i să fie pedepsiți, căci și-au lăsat neîmplinite datoriile lor călugărești!"
Atunci, cu îndrăznirea cea de Maică, Născătoarea de Dumnezeu a îndepărtat mâna Pruncului dumnezeiesc, coborând-o încet de la gură, și îndreptându-și capul spre dreapta, a zis către stareț a doua oară: „Nu deschideți astăzi porțile mănăstirii”. După această uimitoare minune a milei Născătoarei de Dumnezeu către monahii din Grădina sa, icoana în frescă a rămas în această poziție, cu Maica Domnului îndepărtând de la gură mâna Pruncului Iisus spre a-i ocroti și ajuta pe cei ce își afierosiseră viața slujirii Fiului său.