Îndemn la pace și unitate

Versiune tipar PDF version Send by email

Purtați de duhul dragostei față de Dumnezeu și de țara în care El a rânduit să viețuim, și fiind responsabili înaintea Domnului față de fiii duhovnicești ai mănăstirii noastre, adresăm acest cuvânt părintesc, în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare și a tulburărilor apărute pe marginea acestui subiect.

   Dragi credincioși,

   În aceste vremuri de schimbare și provocări este esențial să ne amintim de cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos: „Să vă iubiți unii pe alții, precum Eu v-am iubit pe voi” (Ioan 13, 34). Aceasta este temelia credinței noastre și cheia pentru a trăi în această lume în armonie și pace.
   În acest an electoral este foarte important să ne amintim că diversitatea de opinii este un semn al unei societății sănătoase. Fiecare dintre noi reprezintă o voce unică și valoroasă în comunitate. Deși putem avea perspective diferite, este important să ne respectăm reciproc și să ne concentrăm pe ceea ce ne unește: dorința de a construi un viitor mai bun pentru fiecare dintre noi.
   Să ne amintim că, indiferent de rezultatul alegerilor, suntem cu toții parte din aceeași națiune. Să lucrăm împreună pentru a promova dialogul constructiv și pentru a găsi soluții de care să beneficieze toată lumea. Doar prin unitate și respect reciproc putem să ne atingem obiectivele comune și putem contribui la prosperitatea și bunăstarea țării și valorilor noastre. Așa cum ne amintesc și membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Biserica lui Hristos îndeamnă dintotdeauna la unitate, pace și discernământ https://basilica.ro/recomandarile-bisericii-ortodoxe-romane-privind-alegerile-parlamentare-si-prezidentiale/, https://basilica.ro/apel-la-rugaciune-si-calm-in-contextul-alegerilor-electorale-actuale/
   Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că „nimic nu este mai puternic decât unitatea. Când suntem uniți, suntem de neînvins”. Iar Sfântul Ioan Hrisostom a rămas cunoscut în istorie mai ales pentru înțelepciunea și profunda sa înțelegere a naturii și relațiilor dintre oameni. Cuvintele sale despre unitate ne invită să reflectăm astăzi asupra modului în care putem cultiva armonia și solidaritatea în comunitățile noastre.
   Unitatea nu înseamnă uniformitate sau absența diferențelor, ci abilitatea de a lucra împreună în ciuda diversității dintre noi. Într-o lume în care opiniile pot fi polarizate și conflictele pot apărea cu ușurință, este esențial să ne concentrăm pe ceea ce ne unește: valorile comune și respectul reciproc.
   Prin cultivarea unității și a rugăciunii, nu numai că ne întărim comunitățile, dar ne îmbogățim viețile, creând un mediu în care fiecare persoană se simte valorizată și respectată. Așadar, să ne angajăm să lucrăm împreună, să ne rugăm împreună, să ne respectăm diferențele și să căutăm mereu ceea ce ne unește, pentru binele comun.
   Fără rugăciune, care este vorbirea cu Dumnezeu, rămânem izolați și nu ne putem apropia de El, cum spunea Sfântul Serafim din Sarov. Iar atunci când vrem ca rugăciunea noastră să fie ascultată e necesar să fim în pace cu toți oamenii și să ne cerem iertare de la cei pe care i-am defăimat, jignit ori supărat. De aceea, e foarte important să rămânem în pace unii cu alții pentru că doar așa putem ține legătura cu Dumnezeu și putem spune că suntem împlinitori ai Evangheliei lui Hristos.
   Sfântul Paisie Aghioritul, un mare sfânt al zilelor noastre, ne încredințează că atunci când rugăciunile sunt făcute din inimă, ele pot schimba întreaga lume și că atâta timp cât spunem rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă” nu ni se poate întâmpla nimic rău, nici nouă, nici celor din jurul nostru, pentru că atunci suntem acoperiți de harul lui Dumnezeu.
   Să ne străduim cât mai mult, așadar, să fim uniți și să ne respectăm între noi, mai ales în aceste vremuri când suntem tentați și chiar invitați să ne poziționăm unii contra altora. Fiecare dintre noi are un rol important în comunitate, iar prin iubire și înțelegere, putem construi un viitor mai bun. Să facem efortul de a lăsa deoparte neînțelegerile și să ne concentrăm pe ceea ce ne unește: credința noastră în Dumnezeu și dorința de a face binele.
   Vă îndemnăm din toată inima să căutați unitatea, să fiți răbdători și să vă arătați iubirea unii față de alții prin îngăduință și multă rugăciune. Să nu uităm nici o clipă că doar prin credință în Dumnezeu și prin acțiune comună, putem depăși orice obstacol și putem contribui la buna înțelegere dintre noi și la binele țării noastre.

   Cu dragoste întru Hristos,

   Arhim. Nectarie Clinci și obștea Mănăstirii Sihăstria Putnei  

Alte articole despre:

Adăugați un gând